Loader
fbiconUpdate SK
0 pr | 0

Recept

Recipe Img

UPDATE SENDVIČOVÝ CHLIEB

Suroviny pre 6 osôb: cca 450g-ový chlieb

SUROVINY:
-125g Update Master Mix
-75g hladká múka
-20g pšeničný lepok
-170g vlažné mlieko
-1ks vajce veľkosť M
-25g roztopené maslo
-1ČL soľ
-5g instantné droždie

TANGZHONG:
-75g voda
-10g Update Master Mix
-5g hladká múka

NA VRCH:
-vyšľahané vajce

Príprava: Tangzhong /čítané tangžong/ nie je kvások, ani bešamel alebo zápražka, ako sa niekde občas píše. Skôr by sa dalo povedať, že ide o spôsob, ako dosiahnuť naozaj nadýchaného, mäkučkého pečiva. Jeho pôvod je v Ázii, pravdepodobne v Japonsku, ale najviac ho spopularizovali Číňania. Tangzhong dodáva väčšiu nadýchanosť, mäkkosť, elasticitu a zabraňuje vysušeniu pečiva, udržuje ju dlho vláčnu a čerstvú.

Najprv pripravíme Tangzhong – ručným mixérom rozmixujeme múku s vodou aby nám vzniklo hladké cesto. Vylejeme do hrnca a pri nízkej teplote pri stálom miešaní nám vznikne husté cesto (nemôže vrieť). Necháme vychladnúť. Zatiaľ pripravíme cesto, a v miske zmiešame múky, lepok a droždie. V druhej miske zmiešame mlieko, vyšľahané vajce, soľ a primiešame vychladnutú Tangzhong zmes. Všetko dáme do kuchynského robota a necháme miesiť. Po 4-5 mieseniach pridáme roztopené maslo a necháme robota pracovať cca 25-30 min. Kěd máme cesto hotové, rozdelíme na 4 časti (po cca. 135g). Silikónovú podložku posypeme Master mixom a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnikovú formu a zrolujeme, a konce prištipneme. Takto vzniknuté rolky naukladáme do formy (cca 25cm x 10cm x 7cm). Na formu natiahneme sáčok a necháme kysnúť cca 45-50 min. Vrch potrieme vajcom a pečieme pri 180C cca 25-30 min do zlatista. Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Podávame na sladko či na slano, podľa chuti. Dobrú chuť.